Turku ja yritykset, jotka ovat sieltä lähtöisin

Turku on useimmille tuttu kaupunki. Se on Varsinais-Suomen keskus ja sijaitsee Aurajoen suulla. Turku on asukasluvultaan Suomen kolmanneksi suurin kaupunkialue. Siihen kytkeytyvät kiinteästi myös Kaarinan, Raision, Paimion ja Naantalin kaupungit sekä joukko muita kuntia. Koko kaupunkiseudun asukasluku on noin 330 000, josta “Suomen Turun” osuus on vähän yli 190 000 asukasta. Kaupunki on ollut perinteisesti kaksikielinen. Nykyään kielten kirjo on laajempi, sillä Turun asukkaista liki joka kymmenes on syntynyt ulkomailla. Laajahko ja monipuolinen väestöpohja luo edellytykset seudun monipuoliselle elinkeinoelämälle, jossa yksityisyrityksillä on huomattava osuus. Useilla merkittävillä yrityksillä on turkulaiset juuret tai niillä on nykyäänkin toimipaikkanaan Turku tai lähikunnat. Tunnettuja ovat lääketeollisuuden Bayer Oy sekä elintarvikealan Raisiokonserni, mutta liuta muitakin löytyy.

Turkulaisilla yrityksillä on vankat juuret

Kaupungit ovat olleet sananmukaisesti kauppapaikkoja. Turku voikin ylpeillä maan vanhimmilla yrittäjyys- ja kauppaperinteillä, sillä Turun historian kaupunkimaisena asutuksena katsotaan usein alkavan vuodesta 1229. Keskiajan ammattikuntiin pääsy oli rajattu, joten keskiajan porvarit ja kauppiaat eivät toimineet aivan vapaan kilpailun ehdoilla. Silti he tunsivat esimerkiksi yrittäjäriskin, sillä esimerkiksi porvarin varustama kauppalaiva saattoi haaksirikkoutua vieden mukanaan kauppatavarat ja laivaan sidotut pääomat. Turun ydinkeskustasta esiin kaivetut keskiaikaisten rakennusten pohjakerrokset ovatkin suurelta osin jäännöksiä porvareiden asumuksista. Myös joissain Turussa yhä pystyssä olevissa rakennuksissa on keskiaikaisia osia. Kauppa ja yrittäminen on komeiden rakennusten jäänteiden perusteella siis usein kannattanut. Noista ajoista on tultu pitkän kaarroksen kautta nykypäivään ja vaikkapa turkulaisiin, modernissa Electrocity-kiinteistössä toimiviin ICT-alan yrityksiin, mutta jatkumo on silti hahmotettavissa.

Turkulaisten yrityksille on tarjolla osaavaa työvoimaa

Elinkeinoelämälle ja yrityksille on osaavan työvoiman saatavuus eräs menestyksen nurkkapilari. Entisessä pääkaupungissamme tämä puoli on kunnossa. Turussa on todella laaja koulutustarjonta, ja kaupunki houkuttelee vuosittain kymmeniä tuhansia uusia opiskelijoita. Oppilaitosten yhteyteen on perustettu useita yrityshautomoja. Hyvin tunnettuja opinahjoja ovat kaupungin kaksi yliopistoa Turun Yliopisto ja Åbo Akademi sekä neljä ammattikorkeakoulua: Turun Ammattikorkeakoulu, Yrkehögsolan Novia, Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Humanistinen ammattikorkeakoulu. Seudulla on lukuisia ammatillista koulutusta tarjoavia oppilaitoksia. Pelkästään Turusta löytyvät Turun ammatti-instituutti, Ammattiopisto-Spesia, Paasikivi-opisto, Turun Ammattiopistosäätiö, Turun kristillinen opisto, Turun konservatorio, TYA-oppilaitokset sekä Axxel ja Aboa Mare. Lähtötilanne on erinomainen, mutta Turun seudun meriteollisuuden ympärille viime vuosina todella nopeaan tahtiin syntyneet työpaikat ovat aiheuttaneet työvoimapulan. Seutukunnalla on rakennettu “Töihin tänne”-kampanja uusien työntekijöiden houkuttelemiseksi.

Turun yritykset – toimialoissa löytyy!

Suurimpia työllistäjiä Turussa on siis meriteollisuus, jonka keskeinen toimija on saksalaisomisteinen Mayer Oy. Yrityksen Turun telakalla on töissä tällä hetkellä noin 2 000 henkilöä, ja sitä voidaan pitää Suomen meriklusterin avaintoimijana. Lääketeollisuuden tunnettu turkulainen edustaja on Bayer Oy, joka työllistää kaikkiaan yli 700 henkilöä. Sillä on sivutoimipaikka myös Espoossa. Elintarvikealan HK-Scanin pääkonttori on Turussa, kuten myös vakuutus- ja rahoitusalan yhtiö Veritaksen, joka sivumennen sanoen on eräs vanhimmista suomalaisista vakuutusalan yhtiöistä. Se on perustettu Turussa jo vuonna 1905 nimellä jälleenvakuutusyhtiö Verdand. Teknologiateollisuuskin on Aurajoen rannoilla läsnä, sillä Turussa toimivat mm. Wärtsilän ja Sandvikin yksiköt. Jälkimmäisen omistava yhtiö uutisoi äskettäin käynnistävänsä Turkuun uuden tutkimuskeskuksen. Vaikka tässä ei kaikkia toimialoja olekaan käyty läpi, lienee selvää, että Turusta löytyy!

Turkulaiset ICT-alan yritykset

Mielenkiintoinen yrityselämän sektori, joka ansaitsee erillisen kaupunkikohtaisen katsauksen, on ICT-ala. Tunnetko yhtään turkulaista tämän alan yritystä? ICT:n keskus Varsinais-Suomessa on ollut Salon seutu, mutta Turku tarjoaa nykyisin muhevan maaperän ICT-yritysten kasvulle. Turun mahdollisuuksien hehkutus kulminoituu hyvin Reaktorin liiketoimintajohtaja Marko Sibakovin lausahdukseen: “Turku on ICT-alan parhaiten pidetty salaisuus”. Tällä hän viittaa alan osaajien ja alan työpaikkojen suhteeseen, joka on rekrytoivan yrityksen näkökulmasta poikkeuksellisen edullinen.

Reaktorin lisäksi Vincit, Nebula ja Solita ovat viime vuosina laajentaneet toimintaansa kaupunkiin, mutta kaupungin omissakin yrityksissä löytyy. Alan turkulaisia yrityksiä ovat esimerkiksi Fidera, Cerion ja Tehden. Nämä pienehköt yritykset on poimittu esimerkeiksi, jotka kertovat siitä, että paikallinen ICT-osaaminen on vankkaa, ja alalla on merkittäviä kasvun mahdollisuuksia seudun omista lähtökohdista.

Fidera – IoT:n kasvu lupaa suuria

Esineiden internetin eli IoT:n moninaisten mahdollisuuksien ammentajana on noussut esille turkulainen Fidera Oy. Yritys on kehittänyt PaaS-palvelun. Kyseessä on alusta, joka kerää tietoa esimerkiksi tuotantolinjan eri sensoreilta. Se pystyy keräämään tietoa myös liiketoiminnasta. Palvelun kautta tätä kaikkea voidaan seurata ja hallita. Yritys lupaa asiakkailleen konkreettisesti osoitettavia säästöjä. Työntekijöitä Fiderassa on vähän yli kymmenen.

Cerion – rajattomien mahdollisuuksien osaamista

Ainoastaan Turussa toimiva Cerion Solutions Oy on perustettu jo 2004. Yritys kuvailee itseään datan hyödyntämisen asiantuntijayritykseksi. Tämä on todellinen aamunkoiton ala, jonka liiketoiminnallinen potentiaali alkaa vasta avautua. Yritys määrittele osaamisalueikseen ohjelmistoratkaisut, analytiikan, Big Datan, esineiden internetin IoT:n ja ketterät menetelmät. Yritys työllistää tällä hetkellä nelisenkymmentä henkilöä.

Tehden Oy – tarkasti räätälöityjä ICT-palveluita

Samoin pelkästään Turussa toistaiseksi toimiva yritys on Tehden Oy, jonka toiminta on keskittynyt ICT-palvelujen tarjoamiseen kaupan ja liikunnan aloille. Yritys on ollut toiminnassa vuodesta 2007 asti. Työntekijöitä on nykyisellään 25. Heidän kehittämällään järjestelmällä on laaja joukko ominaisuuksia kassanhallinnasta ajanvaraukseen ja kaupan toiminnanohjaukseen.

Turku, yritykset ja yrittäminen ovat aina kuuluneet yhteen. Varsinais-Suomen keskus nauttii nyt suotuisista vuosista. Turkulaisten yritysten monipuolinen toimialakattaus takaa sen, ettei seitsemää hyvää vuotta seuraa sama määrä laihoja vuosia, vaan kasvumahdollisuudet säilyvät hyvinä. Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi pieniin turkulaisiin ICT-yrityksiin, joissa on potentiaalia suuriinkin kasvuloikkiin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *